“Je moet wel een beetje op jezelf letten he.”

“Doe je een beetje voorzichtig met jezelf?”

De boog moet niet altijd gespannen staan hoor.”

…Ok, dank je wel… Dank je wel, ik zal eraan denken… En dank je wel voor je advies…Allemaal mooie adviezen. En ze komen vanuit een goede plek (I know!). Alleen wat moet ik met deze adviezen? Hoe kan ik nu concreet “op mezelf letten”. Ben ik er überhaupt geschikt voor om dat zelf te doen? Of moet ik een app downloaden zodat een Garmin dat voor mij kan doen? En wat is een beetje? Of wat is altijd? Nu ik het zo lees heb ik eigenlijk alleen maar meer vragen dan antwoorden… Tijd om hier eens bij stil te staan.

Ik heb inmiddels een leeftijd bereikt waarbij de mensen om mij heen nog weleens worstelen met de balans in hun leven. Ik hoor en zie regelmatig vrienden, kennissen en collega’s die er even doorheen zitten. Een burnout is teveel gezegd misschien, maar mensen die langere tijd niet met hun werk bezig zijn kom ik regelmatig tegen. Dan kunnen ze zich even op zichzelf concentreren. Hun balans hervinden.

Wat is nu dat balans hervinden? Ik heb er geen antwoord op. Althans, niet voor een ander. Ik weet maar twee dingen: waar ik energie van krijg en wat me energie kost. En dat heeft niet eens te maken met werk of privé, maar kan zelfs van moment tot moment verschillen. Voorbeeld: de kroeg in gaan en daar lastiggevallen worden door een dronkaard? Kost me energie. Tijdens werk horen dat ik een persoon heb geïnspireerd om zich te ontwikkelen in zijn of haar loopbaan? Krijg ik energie van.

Wat soms lastig is is dat het negatieve langer blijft hangen dan het positieve. Met andere woorden: alleen van  pak ‘m beet 2x meer positieve interacties dan negatieve krijg ik een positieve energie-balans. Goed slapen helpt me daar overigens ook bij. Hoe dan ook, het is me opgevallen dat mijn talenten duidelijk minder naar voren komen als ik een negatieve energie-balans heb. Voor mij is dat bijvoorbeeld zichtbaar in mijn creativiteit (ask me about it!), die verdwijnt op het moment dat ik uit balans ben. Dus nu weet ik: zodra ik begin te merken dat ik minder creatief wordt is het tijd voor positiviteit en ga ik daarnaar op zoek. Of slapen. Dat helpt.

Dus zoek positiviteit! Of ga slapen!
(Een slapende koala draagt dan alleen maar bij toch?)