Hoe krijg je een moeizaam gesprek op gang?

Niet alleen als coach, maar uiteraard ook in mijn dagelijkse bezigheden kom ik andere mensen tegen met wie ik een gesprek aanga. Vaak lopen die gesprekken heel soepel en natuurlijk, maar zo heel af en toe gaat het stroef. Dan heb ik het gevoel dat ik moet werken om het gesprek gaande te houden. Ligt dat dan aan mij?

Afgelopen week mocht ik mijn werk als piloot uitvoeren en dan is het toch wel zo fijn als je met je collega in de cockpit een gesprek kan voeren. Ik vind dat zelf een van de leukste aspecten van mijn werk: nieuwe inzichten krijgen over diverse mensen en onderwerpen. Want het mag gezegd worden, hoewel kitesurfen en padèl favoriete onderwerpen zijn, je wordt vaak verrast door bijzondere bezigheden.

In dit specifieke geval bleek dat niet het geval. Deze collega kwam op mij over als iemand die niet meer uitgedaagd werd in zijn werk. Het gesprek liep stroef en ik kreeg het gevoel dat ik aan het werk moest. Maar inmiddels had ik mijn gereedschapskist aan gespreksonderwerpen wel versleten. En we waren nog niet eens vertrokken van de gate!

Toen stelde ik het volgende voor: hij mocht op de heenvlucht klagen over elk onderwerp dat bij hem opkwam en dan mocht ik dat op de terugweg doen. Vanaf het moment dat het “riemen vast”-bordje werd uitgezet barstte hij los. De ene na de andere irritatie kwam voorbij en hij sprak gepassioneerd over zijn zienswijzen hierop.

Zonder hier een oordeel over uit te spreken kon ik mijn nieuwsgierigheid de vrije hand geven en voordat ik het wist was de vlucht voorbij en stonden we alweer op de grond. Toen het allermooiste: we hebben voornamelijk hard gelachen over al die klachten en irritaties van ons en ik ging uiteindelijk weer opgewekt, en met een nieuwe tool in mijn gereedschapskist, richting huis.