Soms zijn er momenten dat zaken meer tegenzitten dan je geanticipeerd had. Niet alleen heb je je verslapen, maar je morst ook nog eens jus d’orange over je witte shirt. Of als je je haast en werkelijk elk stoplicht is rood. Je komt je ex met haar nieuwe man tegen in het restaurant waar je zit en ze hebben net de laatste oesters besteld…

Dit zijn de momenten waarop je kalm wilt blijven, even in- en uitademen om ervoor te zorgen dat je weer verder kunt met de dag zonder jezelf teveel op te winden. En dat gaat makkelijk als je in de plus staat. Op je emotionele bankrekening dan.

Zie je het maar zo: net als op een normale bankrekening kun je kopen waar je zin in hebt, of wat je nodig hebt, zolang er maar genoeg saldo op staat. Sta je rood? Dan wordt betalen misschien al een stuk moeilijker, moet je nog eens goed nadenken of je deze betaling wel wilt doen, of je moet er straks rente voor betalen.

Zo gaat dat ook met je emotionele bankrekening. Positieve invloeden zoals leuke uitjes, een goede nachtrust of dat compliment van je collega vullen de rekening. Een onverwachte regenbui, een verlies in de familie of die verrekte file zorgen ervoor dat het bedrag op je rekening afneemt.

En soms gebeuren er dus die onverwachte dingen waar je misschien geen (bank)rekening mee hebt gehouden, en toch moet je betalen. Goed idee dus, om zoveel mogelijk in de plus te blijven staan. Dan kun je met onverwachte rekeningen, ehm vervelende situaties, toch in de plus blijven.