Een basisregel van de economie luidt: “meer is beter”. We zien dit ook terug in het dagelijks leven; want promotie is altijd beter dan demotie. Vrijheid is beter dan gevangenschap. En hoe meer geld we hebben, hoe gelukkiger we zijn. Enkele uitspraken die niet anders dan logisch zijn. Toch?

Barry Schwartz, hoogleraar Social Theory and Social Action en tevens auteur van The Paradox of Choice, stelt echter dat we van meer (keuzes) juist ongelukkiger worden. Maar hoe zit het dan? Is meer dan beter? Of moeten we juist ons leven beperken tot minimale keuzevrijheid? Waar worden we nu het meest gelukkig van?

Het antwoord volgens mij is: soms.

Soms is het van belang om te genieten van de positie waarin je verkeert. Juist door even de focus niet verticaal maar lateraal te leggen ontdekken we plezier in zaken die we eerder niet opgemerkt hadden. Daarmee bedoel ik als voorbeeld te zeggen: geniet ook van het moment. Geniet van het werk dat je nu doet voordat je kijkt naar een promotie. Geniet van de keuzen die je vandaag kan maken in plaats van afwachten welke keuzen je morgen kan maken. Geniet van het moment wanneer dat kan.

En soms is ook belangrijk om weer verder te kijken, om te groeien nadat je voldoende lateraal hebt gekeken. Anders loop je het risico vastgeroest te raken. Met andere woorden: te snel verticaal groeien en je loopt het risico op een burn-out. Te lang lateraal blijven groeien en je riskeert een bore-out.

Logisch toch? Soms…